- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Bugün yeme içme kültürü içerisindeki kebap insanlık tarihinde ateşin bulunmasıyla başlamış, baharat kullanımı ve et pişirme tekniklerinin artmasıyla gelişmiştir. Kıyma türevi kebaplar ve sebzeli kebaplarda dönemler boyunca gelişerek bugünkü halini almıştır. Günümüzde kebap denilince akıllara belli başlı kebap isimleri geliyor. Oysa kebap içinde belli başlı değerleri barındıran bir yemek kültürü. Hatta öyle ki kebap etin ötesinde bir tür pişirme şekli.
Tarih boyunca usta aşçılar ve şefler yemeklerine lezzet vermek için hiçbir zorluktan çekinmediler. İşlerinde o kadar iyiydiler ki, onları yoran zırh bıçakları ile saatlerce eti kıyma haline getirmek için çok uğraştılar çünkü lezzet onlar için bir onurdu. Bu yöntem ile et öz suyu kaybetmiyor, ette küçülmeler olmuyor. Bu şekilde et lezzetinden hiçbir zaman taviz vermiyorlardı.
Zırh kebabı; “Adana”-“Urfa”‘ya benzesede, bu yemeği diğerlerinden ayıran önemli bir ayrıntı etin kıyma haline getirilinceye kadar zırh denilen özel bıçak yardımı ile sabırla ve itinayla küçültülmesindedir.
Bu zırhlama işlemi tuz ve karabiber katıldıktan sonra bir miktar daha yapılır ve ardından et dinlenmeye alınır. Kıyma şişe geçirilip, köz haline gelmiş kömürün üzerinde nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Ardından çok ince açılmış, üstüne özel sos sürülmüş kebap ekmeği, közlenmiş domates-biber ve en önemlisi Hatay’a özgü bir meze olan zerzevat ile servis edilir.
6 kişilik;
1 kg kemiksiz parça et
1 kg kuşbaşı et
Karabiber
Tuz
1 bağ maydanoz
200 gram yoğurt
Öncelikle kebap yapılacak parça ve kuşbaşı et yoğurda yatırılır ve yarım saat kadar dinlendirilir. Sonrasında parça eti kıyma haline gelinceye kadar zırhta kıyılır. Etin içine ince ince kıyılan maydanoz ilave edilir. Üzerine tuz ve karabiber eklenir. Kuşbaşı ve kıyma etleri şişe geçirilir. Kor haline gelmiş meşe kömürü üzerinde pişirilir.