- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Ateşin bulunmasıyla birlikte insanların yemek kültürünün oluştuğu söylenebilir. Sadece besinleri ateşte pişirme kısa zamanda çeşitliliğe dönüşmüş, fırınlar, topraktan tencereler, pişirme kapları yapılmıştır. Takip eden evrelerde yemek çeşitlilikleri pişirilme teknikleriyle belirginleşmiştir. Böylelikle yemek kültürünün de temelleri atılmıştır. Geçen binlerce yıl sonunda, ilk kültürden bu yana edinilen birikim ve deneyimin neticesinde, milletlerin kendine has (Türk, Fransız, İtalyan, Yunan mutfağı v.b.) mutfakları oluşmuştur.
Sütlü ve yoğurtlu yemekler, Türk devletlerini kuran hayvancı ve yaylacı Türklerin, bize miras kalan ata yadigârlarıdır. Etli-Hamurlu yemekler, köylü-yaylacı Türklerin bulup geliştirdikleri, ikinci bir mutfaktır. Ayrı bir lezzeti ve zevki vardır. Diğer yemeklere gelince, bunların başında şüphesiz et ile etten yapılan yemekler gelir.
Kebap, doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et anlamına gelmektedir. Kebap kelimesi Sümer dilinde közlemek gibi bir anlama gelen "kabuba" kelimesiyle de açıklanmaktadır. Kimi kaynaklara göre ise kebap Arap kökenli olan et yemeklerine verilen genel tanım olarak yer almaktadır. Sami kökenli dillerin (Arapça, İbranice /Kenanca, Habeşçe, Akatça.) büyük bir bölümünde bir kelime olarak “pişirilmiş, kızartılmış” manasına gelen kebabın, farklı sulu yemekler için de kullanılan bir isim olduğunu aslında unutmamak gerekir.
Zengin mutfağıyla öne çıkan, birbirinden lezzetli yemekleriyle UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay’ın her restoranında ve her evinde pişirilen, yöre halkı tarafından Arapça olarak "Lahm-ı Sini" olarak adlandırılan meşhur Tepsi Kebabı mükemmel bir lezzet tatmanızı sağlıyor. Hatay’ın yüzyıllardır değişmyen geleneksel mutfağının zenginliğinin ve birikiminin bir tepsi içine sığdırılmış halidir Tepsi Kebabı.
Et, maydanoz, kırmızı biber ve sarımsak doğrama tahtasının üzerinde büyük zırhlarla doğranır ve itinayla tepsiye yayılır. Daha sonra ise üzerine sos dökülerek fırında pişirilir.
6 kişilik;
1 kg yağsız kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet soğan
2 domates
2-3 yeşil biber
Tuz
Karabiber
Pul biber
Su
1 bağ maydanoz
2-3 kırmızı biber
5-6 diş sarımsak
Maydanoz, kırmızı biber ve sarımsağı zırhla ince bir şekilde doğranır. Zırh yoksa doğrayıcıda parçalayabilirsiniz. Kıyma eklenerek karıştırılır. Tuz, karabiber ve pul biber ilav edilerek karıştırılır. Orta boy bir fırın tepsisinin tabanına biraz salça sürülür. Kıymalı harç ortasına konarak yayılır. Domates salçasını su ile çözülür. İçine tuz, karabiber ve biraz kekik atıp karıştırılır. Domates ve biberi doğranıp kebabın üzerine konur. Salçalı sos üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra lavaş ile birlikte servis edilir.