- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Sofralarda küçük porsiyonlarla sunulan, lezzetli başlangıçlar şeklinde tanımlanan ancak bir kaç kelimelik bir tanımdan daha fazlasını hak eden meze, kökeni Farsça “lezzet” anlamına gelen “maza” kelimesine dayanıyor. İlk mezenin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir, fakat zeytinyağını ilk bulanlar Giritliler olduğu söylenmektedir. Soğuk mezeler de genellikle zeytinyağı ile yapıldığından, ilk mezenin de Giritliler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
Ülkemizde ve Orta Doğu’da “meze” olarak bilinen bu servis çeşidi, İtalya’da “antipasti”, Fransa’da “ordövr(hors d’ouvre)” ve İspanya’da da “tapas” gibi farklı isimlerle biliniyor.
Çok kültürlü, kozmopolit derin bir geçmişi olan Anadolu’da her bölgenin farklı yemek ve meze kültürü vardır. Zengin Türk Mutfağı’nın alamet-i farikası, muhteşem lezzetli mezeleri. Yüzlerce çeşit meze Dünya’nın hiçbir mutfağında yoktur.
Özellikle tahin ve cevizi birarada sevenlerin vazgeçmezi, basit malzemelerden yapılan ancak fevkalade leziz Hatay klasiği olan bir mezedir.