- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Mezelerin şahı, nohudun en güzel hali humusun mutfaklarımıza girişi kimi kaynaklara göre geçmişi M.Ö. 3000'lere dayanıyor. Kimi kaynaklarda humusun yapıldığı ilk nohudun Babil bahçelerinde yetiştiğini öne sürülür. Kimilerindeyse humusun ilk kez 12'nci yüzyılda, Eyyubiler tarafından hazırlandığı belirtiliyor. Humus, adını Arapça nohut anlamını taşıyan 'hummus' kelimesinden alır. Nohudun ilk yetiştiği yerler, Akdeniz ve Ortadoğu coğrafyası. Binlerce yıl bu bölgelerdeki insanların ana besin kaynağı ve Mezopotamya'da yetişen ilk ürünlerden birisidir aynı zamanda.
Humus, birçok kültürde pita içerisinde falafel ile beraber dürüm olarak sunuluyor. Hatay yöresinde ise özel humusçulara rastlamak mümkündür.
Humus pişmiş nohutların dövme bakır tas içerisinde tokmakla ezilerek içerisine tahin, limon suyu/tuzu, sarımsak ve çeşitli baharatlar ilave edildikten sonra üzerine kızdırılmış pul biberli yağ dökülmesi ve isteğe bağlı olarak pastırma eklenmesiyle hazırlanan, sıcak veya soğuk olarak tüketilen bir meze çeşididir.