- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
İnsanoğlu var olduğu günden buyana çevresindeki canlı ve cansız varlıklar ile karşılıklı ilişki içerisinde yer almış ve yiyecek giyecek, yapacak ve yakacak gibi çeşitli özelliklerinden yararlanmıştır. İlkçağlardan beri insanoğlu kendi yöresinde bulunan bitkilerden farklı amaçlarla yararlanmıştır. İnsanlar bitkilerden gıda olarak yararlanmayı zamanla öğrenmişler ve bu bilgilerini nesilden nesile aktararak yaşamlarını sürdürmüşler ve çok tüketilen bitkilerin kültürünü yaparak daha verimli ve kaliteli ürün elde etmeye yönelmişlerdir.
Hatay mutfağının zenginliği her şeyden önce içinde bulunduğu çevresel koşulların uygunluğundan kaynaklanmaktadır. İklim, su, tarımsal arazi, büyük ve küçük hayvan besiciliği açısından her türlü gıda maddesinin üretilmesine uygun bir alanda yer alması, mutfağın şekillenmesinde tartışılmaz bir öneme sahiptir. Çünkü mutfağın bir bileşeni olan yemeklerin temel hammaddesi, yine kentin kendi üretimiyle düşük maliyetle karşılanmaktadır
Hem üretimin kolayca yapılması, hem de maliyetinin uygun olması, mutfak kültürünün ciddi anlamda şekillenmesine neden olmaktadır. Bunun sonucu Hatay mutfağı et yemekleri, dolmalar, sebze yemekleri, reçelleri, turşuları, pilavları, aşları, mezeleri ve salataları, doğadan toplanan ot yemekleri, tatlıları, pasta ve börekleri, süt ürünleri, kuru yiyecekleri ile gerçekten de Anadolu’nun en zengin mutfakları arasına girmektedir. Belki de şu anki haliyle en zengini desek yanlış olmayacaktır.
Dünden Bugüne Lübnan Mutfağı kitabında Andrée Maalouf, Kutsal Kitap’tan bir yemek tarifi de verir; Müceddere, yani kırmızı mercimek püresi. Yakub’un kardeşi Esav’ın, ilk oğulluk hakkını Yakub’a bir tabak mercimek karşılığında sattığını hatırlatırken kadim zamandan gelen bu yemeğin müceddere olduğunu ispatlar.
Çoğu zaman basit ve sevimsiz olarak küçümsense de bulgur pilavı birçok yemeğin yanında servis edilen harika bir lezzettir ve birden çok çeşidi yapılabilmektedir. Mercimekli bulgur pilavı hem sağlık yönünden hem de lezzet yönünden tercih edilmeye devam etmektedir. Bulgurun içine konulan yeşil mercimek pilavın lezzetini ve vitamin değerini artırmaktadır.