- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Genellikle bazı çiğ ot ve sebzelerle yapılan, yağ, limon vb. maddeler konulan, yemeklerle birlikte yenen yiyecek şeklinde tanımlanan, her kültürün mutfağında farklı şekillerde yer bulan salata, sağlıklı beslenenlerin bir numaralı tercihidir. Fransızlar, ana yemekten sonra damaklarını bir an önce peynir tadına hazırlamak için tercih ederler. Türkler ve İtalyanlar, ana yemekle birlikte; özellikle balıkla beraber tüketir. Amerikalılar ve İngilizler ise sofraya oturur oturmaz yerler iştah duyularını harekete geçirmek için.
Gastronomi dünyasında ne yazık ki hak ettiği yeri bulamayan salata, Latince'de tuz anlamına gelen 'sal' kelimesinden türemiştir. 'Tuzlanmış şeyler', 'çiğ sebzelerin zeytinyağı, sirke ve tuz ile hazırlanıp yenilmesi' anlamını taşır. Salatayla ilgili bilgilerin çoğunu da Roma İmparatorluğu döneminden kalan belgeler ile Fransız ve İngiliz kaynaklarından gelmektedir.
Oysa salatanın geçmişi, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insanlar ateşi ve pişirmeyi icat edinceye kadar beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için sebze, yeşillik, meyve ve yemiş gibi gıdaları tüketmişlerdir. Bir bakıma insanların ilk keşfettikleri beslenme tarzının aslında salatanın alt yapısını oluşturduğunu söylenebilir.
Çekirdeksiz yeşil zeytine nar ekşisi, maydanoz, soğan, zeytinyağı ve pul biber eklenerek yapılan enfes bir Hatay mezesidir. Hatay’ın kırık zeytini ile yapılan bu muhteşem salata genelde kahvaltılarda yenilir fakat meze çeşidi olarakta her öğün tüketilebilir.
Bir kase kırma yeşil zeytin
1 adet domates
2 adet yeşil soğan
Yarım bağ maydanoz
Zeytinyağı
Nar ekişi
Tatlandırılmış yeşil zeytinin çekirdeği çıkartılır. Domateslerin kabukları soyularak ince doğranır. Aynı şekilde maydanoz ve soğanda doğranır. Zeytinlerin içine eklenir. Bol zeytinnyağı ve nar ekşisi eklenerek karıştırılır. İsterseniz süsleyerek servis yapabilirsiniz.