- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Bugüne dek Türkler, Yunanlılar, Suriyeliler ve birçok halk humusu sahiplenmeye çalışmıştır. Humusun Yahudi yemeği olduğunu ve 3500 yıl öncesine ait Tevrat'ta humustan söz edildiğini söyleyenler de var. Bir başka teoriye göre ise humus İsrail, Lübnan veya Suriye değil, Mısır kaynaklı. Iowa Üniversitesi'nden Ortadoğu tarihçisi Ari Ariel, tahin içeren ilk humus tarifinin Mısır'a ait olduğunu söylüyor. Ancak ilk olarak nerede yapıldığına dair kanıt olarak sunulabilecek fazla veri yok, çünkü humus yapılan malzemeler yüzyıllardır kullanılıyor. Nohut 10 bin yıldır Türkiye coğrafyasında biliniyor ve ekilen ilk baklagillerden biri. Humus, herkesin sahip çıktığı ama kimseye ait olmayan bir Ortadoğu yemeği.
Humus, günümüzde daha çok Ortadoğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de meşhur olarak Hatay yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir gıda olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken, Avrupa ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir.
Kuru baklagiller pek çok şekilde hazırlanarak tüketilirler. Baharatlı, sebzeli, sıcak ya da soğuk olark dünyada pek çok humus çeşidi yapılmaktadır.
Türkiye’de Hatay ve Tarsus (Mersin) ilçesinin "paylaşamadığı" arapça nohut anlamına gelen, birçok Antakya kahvaltısında ve yemeklerinde görebileceğiniz enfes mezelerden biridir Humus.
Bu özel lezzetin mayası nohuttur. Humus için nohut, tahin, sarımsak, yağ ve limon gerekir. Yapımı da oldukça basittir. Humus çeşitlerini esas olarak servis şekli belirler: Yumuşak mı pütürlü mü olacak? Bol tahinli mi yoksa bol nohutlu mu olacak?