Antik çağdan günümüze bir sağlık ve şifa kaynağı olan zeytin, yüksek oranda yağ içerdiğinden kalori değeri fazla, bunun yanı sıra biyolojik değeri de oldukça yüksek bir gıda maddesidir. Zeytinin kalitesini hasat zamanı, sınıflandırılması, çürüklerin zedelenmişlerin ve yaprakların ayıklanması, yıkanması, salamura yöntemi, fermantasyon kapları, suyun kalitesi, kullanılan tuzun cinsi, temizliği ve konsantrasyonu, zeytinlerin salamura yüzeyine çıkmaması için alınan önlemler, fermantasyon süresi, sıcaklığı ve Ph değeri, yapılan ortamın hijyeni, olgunlaştırma yöntemleri belirlemektedir.
Zeytin bizim için hâlâ sadece ucuz bir kahvaltılık gıda, maalesef onun gastronomi için ne denli değerli bir malzeme olduğunun pek farkında da değiliz. Yıllarca çürük çarık zeytinlerden yapılan, ağır ve okside olduğu için pek de sevemediğimiz zeytin ezmesi, batı ülkelerinde sofistike bir yiyecektir.
Zeytin yani Antakyalıların deyimiyle ‘attun’ Hatay mutfağında apayrı bir kültürdür. Birinci sınıf, kaliteli siyah zeytinleri tüm doğallığıyla, kahvaltı menümüzde sizlerin beğenisine sunuyoruz.