- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Roka (Eruca vesicaria) Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişen, ağırlıklı olarak tadı acımtırak bulunsa da limon ile birlikte tüketildiğinde oldukça lezzetli olan ve herkes tarafından sevilen turpgiller ailesinden yaprakları yenilen şifalı bir bitkidir. Roma döneminden beri bilinen roka Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak tüketilmektedir. Zirai olarak üretimi yapılabildiği gibi, doğada kendiliğinden de yetişebilmektedir.
Genel olarak salata tarzı tüketimi yaygın olmakla birlikte yemeğinin yapıldığı ülkeler de vardır. İtalya’da pizzalarda ve makarnalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Turpgiller ailesindeki diğer sebzeler gibi roka da bünyesindeki fitokimyasallar ile kansere karşı koruyucudur. Üzerinde yapılan çalışmalar prostat, kolon, meme ve yumurtalık kanserine karşı oldukça koruyucu olduğunu ortaya koymuştur. Rokayı antioksidan özelliğinden dolayı düzenli tüketenler soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan kolayca korunabilirler. Kemik gelişimine katkı sağlayan roka, kemiklerde olması muhtemel hasarların da önüne geçmek için faydalıdır. Dolayısıyla çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar kemik sağlıkları için düzenli olarak ve yeterli miktarda roka tüketmelidirler. Gözlerde ortaya çıkması muhtemel birtakım rahatsızlıkların da önüne geçmek konusunda faydalıdır. Eğer ki gözlerinizde ileriki yaşlarda birtakım rahatsızlıkların olacağından şüpheleniyorsanız kesinlikle belirli miktarda roka tüketmelisiniz.
Antakya yemekleri yanında çeşit çeşit salatalar ve mezeler yapalır. Hatay’da çokça balık tüketimi olur, yanında da zaten en iyi roka salatası gider. Zeytinyağlı roka salatası varsa sofralarımızda besin açısından bir çok vitamini almış oluruz.
Bir bağ roka
1 adet domates
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz
Rokalar yıkanarak temizlenir ve normal büyüklükte doğranır. İçine kabukları soyulmuş domates normal büyüklükte doğranır, sarımsaklarda doğranarak eklenir. Bolca nar ekşisi ve zey