- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Kimi kaynaklara göre, Hititlere ait buluntularda ‘içli köfte’ olarak adlandırabileceğimiz yemek tarifleri mevcut ama Ortadoğu bölgesinin önemli yemeklerinden olan içli köftenin doğuşu 1700’lü yıllara dayamaktadır.
Ortadoğu topraklarında doğan içli köfte bulgur, soğan, dana koyun veya keçi etiyle yapılan lezzetli bir yemektir. Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Suriye'de de çokça yapılır. Lübnan mutfağında da bulunmaktadır. Bu yemeklerin bizim mutfağımıza geçmesi Sasani İmparatorluğu'nun yıkılmasının ardından, Bağdat üzerinden Araplar yoluyla olmuştur. İçli köftenin Türkiye’de bilinen iki çeşidi olmakla birlikte Orta Doğu’da değişik tariflere göre patatesli yapılan çeşitleri de mevcuttur.
Dilimizde farsça kökenli kufteh kelimesinden türeyerek içli köfte ismini alan bu yemek, Arapça’da yuvarlak, top anlamını taşıyan kubbe kelimesinin zaman içerisinde değişip kibbe ismini almasıyla son halini almıştır.
Türk yemek kültüründe özellikle Çukurova bölgesinde Adana, Antakya ve Gaziantep sofralarında kendine yer bulmuştur.
Ülkemizde "içli köfte" birçok ilimizde yapılmaktatır ve sadece Hatay’da Oruk olarak anılmaktadır. Eğer içli köfte seviyorsanız kesinlikle yemenizi tavsiye edeceğimiz lezzetlerimizden.
6 kişilik;
Köftenin İçi İçin
200 gr az yağlı kıyma
1 adet soğan
1 bardak yağ
Yarım su bardağı ceviz
Maydanoz
Yenibahar
Karabiber
Tuz
Köfte için
1,5 su bardağı ince bulgur
Yarım kg yağsız sinirsiz köftelik et
1 adet soğan
1 kaşık un
Kimyon
Biber salçası veya Kırmızı Pul biber
Tuz
Köftenin dışı için kullanılan bulgur su ile ıslatılır. Soğanlar çok ince doğranır. Et dövülerek ya da kıyma makinesinde iyice çekilerek macun haline getirilir. Bulgurun içine biber salçası veya kırmızı pul biber, soğan ve baharatlar eklenir ve iyice yoğrularak kıyma makinesinden geçilir. Et ile bulgur karıştırılır, içine un yedirilerek dağılmayacak hale gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamurdan yumurta kadar parça kopartılır ve mekik şeklinde içi işaret parmağı yardımıyla oyulur. Bu arada yapışmaması için el su ile ıslatılır.
İçine hazırlanan köfte içi katılarak ağzı kapatılır. Kızdırılmış yağda kızartılarak sıcak servis yapılır. Fırında yüksek ateşte de pişirilebilir. Arzu eden orukları kaynayan suda haşlayıp, üzerine sarımsaklı zeytinyağı sosu dökerek servis edebilir.