- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Çok kültürlü bir yapısı olan Hatay’da geleneksel yemeklerin tam olarak hangilerinin olduğu bunların standart tarifl erinin ne olduğunu tespit etmek oldukça zordur. Hem yemek isimleri, hem içine konulan yiyecek ve lezzet vericileri, hem de bunların miktarlarında bazen ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Çok dilli bir kültür olan Hatay’ın bu yapısı yemek isimlerine, yemek yapılırken kullanılan her türlü yiyeceğin söyleniş biçimine de yansımaktadır. Üstelik kentsel ve kırsal yaşamın etkisi genel anlamda geleneksel yemekleri ciddi oranda değiştirmektedir.
Hatay mutfağının geleneksel yemek ve yiyeceklerinin henüz standart tanımlamaları tam olarak yapılmadığı için, pek çok değişik tanımlama ve tarifler bulunabilmektedir.
Bol lifli bir yapıya sahip olan bulgur yöreden yöreye değişik isimlerle anılmaktadır. Hatay’da karakılçık olarak adlandırılan bulgur, Irak’ta siyez, bazı bölgelerde ise kavılca ve gernik gibi isimlerle bilinmektedir. Değişen isimleriyle karşımıza çıkan bu mucizevi ürün değişmeyen lifli yapısıyla sindirimi kuvvetlendirmekte ve bağırsak hastalıklarını önlemektedir.
Mutfakların baş tacıdır pilav. Tereyağıyla pişmiş pilavın mis gibi kokusuna kimse karşı duramaz. Etin yanına, tavuğun yanına, dönerin yanına hep pilav koyarız. Pirinçten olacak diye bir koşul yok, bulgurdan da olur. Nohutlu bulgur pilavını her gün sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.