- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Akdeniz Bölgesinin en doğu ucunda Suriye sınırındaki Hatay, tarihi çok eskilere dayanan, ticaret yollarının geçiş noktasında yer alan önemli bir kenttir. Bu bölgede yaşayan uygarlıklar; Akadlar, Hurriler, Mısırlar, Persler, Roma ve Bizans, Haçlılar, Memluklular ve Osmanlılar olup her bir uygarlık bölgenin mutfak zenginliği üzerinde etkileri olmuştur.
Kaytaz böreği için en meşhur Hatay böreği desek yeridir. Etin hamurla buluşturulup sıcak olarak kahvaltılık ya da günlük olarak yenilmesi için gurme sanatının tüm hünerleri ve şımra adı verilen rezene tozu yardımı ile özelleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
Kendine has görüntüsü ve tadı olan, mayalı hamurla yapılan Kaytaz böreği, üzerine konulan kıyma harcı ile damağınızda ayrı bir lezzet bırakacaktır.
Una yeteri kadar su yarım bardak yoğurt, yarım su bardağı zeytinyağı, hamur mayası eklenerek yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır. Soğanlar incecik doğranır. Kıymanın içine, ince doğranan soğan, karabiber, tuz, 2 çorba kaşığı nar ekşisi, domates salçası ve sıvı yağ konularak karıştıılır. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde koparılır, yağlı zeminde yağa sürülen el yardımı ile incecik açılır ve hamur katlanır. Yeniden açılır kibrit kutusundan biraz daha büyük ama köşeleri yuvarlak bir şekil verilir. Tepsinin tabanı yağlanarak açılan hamurlar tepsiye dizilir. Her bir parçanın üzerine hazırlanan kıyma yerleştirilir. Üzeri hafif yağlanarak normal ısıda fırında pişirilir. Nar eksişini eklemeden tercih edenlerde vardır.