- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Yemeğin başlangıcı olan çorbalar, özel olanlar ve soğuk servis yapılanlar hariç sıcak servis edilmektedir. Özellikle Türk mutfağında çorbanın yeri çok daha farklıdır. Kahvaltıda çorba servisi bize hastır. Çorba tüketimi hastalar ve çocuklar için son derece önemlidir. Çorba çeşidinin bol olması o mutfağın kültürünü yansıtır. Çorbaya terbiye katılması da Türk mutfağına özgü bir uygulamadır. Besleyici değerini artırmak, lezzet katmak veya görünüşünü ya da kıvamını değiştirmek için terbiye yapılır.
Ispanak, kabak ve bakla gibi sebzelerin yoğurtlu yapılan yemeklerine genel olarak "borani" denilmektdir. Mısır ve Suriye'de borani yemekleri dolmalık kabak, kış kabağı, ıspanak ebegümeci ile yapılırken, İspanya'da, "Al boronia" patlıcanla ve zeytinyağı ile pişirilir. Balkan ülkelerinde borani etsiz ıspanak, domates, kuzu kulağı, ebegümeci ile pişirilmekte. İran'da yemeğin içine yoğurt girmektedir. Ülkemizin farklı köşelerinde de yöresel dokunuşlarla farklı veya aynı isimle anılan borani çorbaları ve aşları yapılmaktadır.
Hataya özgü lezzetlerden olan diğer bir Borani çorbası çeşidi olan Kabak Borani (Boraniye) Çorbası basitçe yapılabilen ama harika bir tadı olan yemektir.
6 kişilik;
Yarım kilo yağsız et
1 kg kış kabağı
1 su bardağı nohut
1 büyük soğan
5-6 diş sarımsak
1 kuru başbiber
300 gr tuzlu yoğurt
Sıvı yağ veya zeytinyağı
Nane
Nohutlar bir gece önceden ıslatılır. Kaz başı doğranan etle birlikte haşlanır. Kabağın kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Soğanlar ince doğranır ve sıvı yağ ile kavrulur. Üzerine et, nohut, kabak ve çok az su eklenir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra tuzlu yoğurt ve yeteri kadar su dökülerek kabakların yumuşama süresi kadar pişirilir. Pişmesine yakın üzerine bolca kuru nane serpilir. Baş biber elle parçalanarak içine atılır ve sıcak servis yapılır.