- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Antakya mutfağında borani yemekleri genelde tuzlu yoğurtla yapılan yemekleri kapsamakta ve bu yemekler Kabak boraniyesi, Ispanak boraniyesi, Yeşil soğan boraniyesi, Bakla boraniyesi gibi farklılıklar gösterir. oraniye yemekleri sadece Anadolu'da ve Antakya mutfağında değil, bir çok mutfakta yer almakta, ancak farklı tariflerle.
Adını Abbasiler'in ünlü hükümdar halifesi Harun Reşit'in gelini, Abbasiler'in VII. halifesi Memun'un eşi Buran'dan alan Borani çorbasının ıspanaklı hali. İlk defa deneyecekseniz ıspanağın bu halini hiç görmediğinize eminiz. Ispanak kökleri, yaprakları ve nohuttan yapılan çorba sizi kendine hayran bırakabilecek türden bir yemek.
Borani isminin kısaltılmışı "Buran" olarak geçmektedir. Buran, Memun'la evlenirken çeyiz olarak yeşil ipek bir halı getirmiş, bu halının özelliği de üzerinin incilerle bezenmiş olmasıydı. Yine bir rivayete göre ana düğün yemeği bu halıya atfen ıspanak pirinçle pişirilmiş. Ispanak yeşil halıyı, pirinç de incileri temsil etmiş.
Aynı Antakya mutfağında olduğu gibi, Osmanlı mutfağında borani "Boran-i Hassa" olarak isimlendirilmiş. Bu yemek sıcak ve soğuk olarak yenebilen bir yemek olarak tarif edilmiş. Verilen tarif Antakya mutfağında pişen ıspanak boraniyesi ile örtüşmektedir.
6 kişilik;
1 kg ıspanak
300 gr az yağlı et
1 büyük baş soğan
1 su bardağı nohut
1 kase tuzlu yoğurt
1 kırmızı başbiber
6-7 diş sarımsak
Sıvı yağ veya zeytinyağı
Kuru nane
Nohut bir gece önceden ıslatılarak hafif haşlanır. Temizlenmiş ıspanaklar normal incelikte doğranır. İnce doğanmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine kıymada irice doğranan et eklenerek iyice karıştırılır. Ispanak, haşlanmış nohut ve sarımsakta eklenerek hafif kavrulur. Yemeğin üzerine gelecek şekilde su ve tuzlu yoğurt eklenerek kısık ateşte pişirilir. Pişmeye yakın kuru nane, elle parçalanan kuru baş biber eklenir ve sıcak servis yapılır. Arzuya göre ıspanak borani tavuk etiyle de yapılabilir.