- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Önceki adı Gavur dağı, dibindeki dört yol kavşağındaki adı “Kömürler” olan Nur dağı olan bölge, medeniyetlerin doğduğu Mezopotamya ve Akdeniz Bölgesi arasında geçiş yolu üzerinde bulunduğundan ilçe merkezi olmasa da bağlı köy ve beldelerin kuruluşu ilk çağlara dayanır.
Hıristiyanlığın ilk zamanlarında Cebeli Bereket ve Nur Dağları ilk Hıristiyanların yerleştikleri yer olmuştur. Roma İmparatorluğunun bölünmesi ile Nurdağı Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir. Hz. Ömer’in hilafeti zamanında hicri 18 yılında Hz. Ukkaşe komutanlığında bir ordu Kilis, Antep, Maraş ve Malatya illerini fethetmek üzere görevlendirilmiş böylece Nurdağı bölgesi Müslümanların hakimiyeti altına girmiştir. Alparslan’ın Malazgirt zaferinden sonra Türklerin hakimiyetine giren Nurdağı, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı hakimiyetine girmiştir. İlçe merkezinin ilk kuruluşu ise 1929 tarihinde kurulan ve halen ilçe merkezinde faaliyet gösteren TCDD yolları istasyonun kurulmasıdır. 1972 yılında E 24 Karayolunun yapılması ile hızlı nüfus almaya başlamış ve 1976 yılında Belediyelik olmuş, 1990 yılında bakanlar kurulu kararı ile ilçe statüsü kazanmıştır.
“Gavur Dağı”nın ismi tarihte birkaç kez değiştirilmiş.
Ortaçağda Diyar-ı İslam ve Diyar-ı Rum sınırını oluşturduğu için bu dağlara Kafirdağı (Gavurdağı) deniliyormuş.
Osmaniye'nin kurucusu ve isim babası büyük devlet adamı Ahmet Cevdet Paşa 1865'te Cebelibereket ismini verdi. İsmet İnönü devr-i iktidarında, antik Yunan klasiklerinin Türkçeye çevrilip Bakanlıkça yayınlandığı yıllarda, Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Balkanlığında bu dağlara antik Yunan dilindeki “Amanos Dağları” dendi. Yunanca “Amanos” adına tepki gösteren halkımız hem dağa hem de dağın arkasındaki “Kömürler” kasabasına Mekke'deki “Nur Dağı”nın ismini verdi. Atlaslara “Nurdağları” diye işlendi.
Adını Toros Dağlarının güneydoğu uzantısında yer alan bir dağdan alan Gavurdağı Salatası Hatay yöresel yemeklerinin yanında servis yapılan çok lezzetli bir salatadır. Domates, iç ceviz, nar ekşisi, soğan, yeşillik ve baharatlarla yapılan bu salatanın özelliği tüm malzemelerin ince kıyım doğranmasıdır.
4 Kişilik;
4-5 adet domates
3 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
6-7 sap taze nane
2-3 dal taze soğan
5-6 dal maydanoz
1 su bardağı dövülmüş ceviz
½ çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı limon suyu
Tuz, sumak
Domates ve biberleri küçük küçük doğrayın. Yeşil soğan ve kuru soğanı da küçük doğrayın. Maydanoz ve naneyi ince kıyın. Tüm malzemeleri derin bir kaseye koyup karıştırın. Servis tabağına koyun üzerlerine bir miktar daha ceviz serpip servis yapın.