- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Peynir, her yörenin kendine özgü prosesine bağlı olarak farklı aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente süt ürünü olarak tanımlanabilir. Dünyada 1.000’den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır.
Çökelek; süt, yoğurt veya ayranın kaynatılmasıyla elde edilen, çok az tuzlu veya tuzsuz, yapımı kolay, kahvaltıda doğrudan tüketilebildiği gibi pasta, börek, çörek gibi mamullerin yapımında da kullanılabilen bir peynir çeşididir. Besin yönünden zengin ve oldukça hafif bir peynir türüdür. Anadolu’da “kesik”, “ekşimik”, “torak”, “hamçökelek”ve “keş” isimleriyle de bilinmektedir. Çökelek ülkemizin birçok yöresinde farklı şekillerde hazırlanıp saklanmaktadır. Antalya yöresinde uzun süre dayanabilmesi için zeytinyağı içerisinde saklanır.Tarsus’ta ise terbiyelenerek küplere basılır ve muhafaza edilir. Hatay yöresinde tuz, kırmızı biber, kekik gibi baharatlarla karıştırıldıktan sonra kurutulur. Doğu Anadolu’da Malatya ve Erzincan civarında deri içinde muhafaza edilen çeşidi yaygındır.
Mezopotamya’nın kapısı olarak isimlendirilen Hatay’ın yöresel ve coğrafi zenginliğinin mutfağına da yansıdığı bir gerçektir. Antakya'nın çok değerli lezetlerinden birisidir çökelek. Sabah kahvaltılarında, mezelerde ve salatalarda, akşam üzeri çayın yanında, mevsim tazelikleri ile birlikte sıklıkla kullanılmaktadır.
1 yemek tabağı kadar taze çökelek
2 domates
1 adet kırmızı veya yeşil taze biber
1 adet soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Nane
Tuz
Soğan ve biber ince doğranarak ovulur. Domatesler irice doğranır. Hazırlanan malzeme taze çökeleğin içine eklenerek tuz serpilir. Üzerine hafif zeytinyağı dökülerek servis yapılır.