- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Tandır kültürü; 5000 yıllık büyük bir geçmişe sahiptir ve bilinen tarihi Selçuklulara kadar dayanmaktadır. Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de tandır kültürünün var olduğunu söyleyebiliriz. Tandır günümüzde de kırsal Anadolu’nun bir çok yerinde kullanılan insanlığın geleneksel mirasının önemli bir parçası olmaktadır.
Tandır Tennur sözcüğünden türemektedir. Tennur sözlükte kapalı bir ocak, bir fırın olarak kullanılır. Dilimizde Tennur, tandır olarak kullanılır. Osmanlıca da tennur fırın demektir. Orta Asya, Anadolu, Pakistan, Hindistan, İran ve Arap ülkelerinde kullanılan tandır, genellikle ekmek pişirme ve ısınma işleviyle kullanılmaktadır. Hatay tandırı biraz farklıdır Dogu Anadolu Bölgesinde ki gibi yerin altına degil üstüne yerleştirilmiştir.
Hatay’da “Taş Fırın” ve “Tandır” geleneği hala devam etmekte ve hemen hemen her mahallede halen her ikisini de görmek mümkün olabilmektedir. Tandırın içinde kızgın közler varken duvarına yapıştırılan hamur ile yapılan ekmeğe “Tandır Ekmeği” denir. Hatay yöresinde bu ekmeğin üstüne yörede “katık” olarak adlandırılan ve içinde salça, çökelek ve bazı baharatların olduğu karışım konularak yapılan ekmeğe ise “Biberli (katıklı) Ekmek” denir. Hatay’da tandırlarda Tandır Ekmeği, Biberli Ekmek, Katıklı Ekmek, Ispanaklı Ekmek pişirilir.
İster Biberli Ekmek deyin, isterseniz Katıklı Ekmek, ama bu Antakya mutfağının eşsiz lezzetini kesinlikle deneyin.
1 kg un
1 su bardağı taze çökelek
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı çörek otu
1 adet soğan
1 tutam zahter
1 yemek kaşığı susam
Tuz
Yarım su bardağı zeytinyağı
Hamur yoğrularak mayalanmaya bırakılır. Soğan çok ince doğranarak içine çökelek, susam, çörek otu, zahter, biber salçası ve zeytinyağı katılarak ovalanır. Yeteri kadar tuz serpilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır ve tahta zeminde el ile biraz açılır. Ortasına hazırlanan içten yeteri kadar konularak zeytinyağına sürülen el yardımı ile hamura yapıştırılarak açılır. Yeteri kadar açıldıktan sonra üzerine hafif zeytinyağı gezdirilerek fırında veya tandırda pişirilir.