- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Günümüzde sırdanlaşıp harcıalem olsada, reçel deyip geçmemek lazım. Ağırlıklı olarak kahvaltıda tükettiğimiz reçel, eskiden yemek sonrasında misafirlere ikram edilen, kahve ile beraber sunulan, özenle saklanan, yapımının en ince ayrıntısına kadar öğrenilmesi gereken, ayrıca yaşatılması gereken bir kültürdür.
Osmanlı sarayının tatlıları ve reçelleri, mutfağın Helvahane bölümünde ve onun bir yan birimi olan Reçelhane’de pişirilirdi. Şeker, pahalı bir ürün olduğundan reçeller ve şerbetler, Osmanlı döneminin seçkin yiyecekleri ve ikramları arasında yer alırdı.
Kana karışarak enerji vererek güne enerjik bir şekilde başlamamıza sebet olan, içerdiği meyvelerden dolayı faydalı olan reçellerin, yapımında kullanılan şeker nedeniyle aşırı tüketilmesi uygun değildir. Tüketimi abartılmadığı sürece reçellerin zararı değil faydaları vardır.
Ayva pişirilerek yendiğinde çok daha faydalı bir besindir. Sindirim sistemine faydalı olan, tüberküloz hastalığına iyi gelen, sinir sistemini koruyan ve güçlendiren, karaciğeri ve böbrekleri temizleyen ayva reçelini kahvaltı sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.