- Rezervasyon için (0312) 220 20 43 | [email protected]
Bir çok yemek kültürünü bir arada barındıran Antakya mutfağı, 9. ve 10. yüzyıl yemeklerinden bazılarını hiç değiştirmeden, bazılarını da kendi ağız tadına uydurarak kendine has bir mutfak yaratabilmenin gururunu yaşamasının yanında, yüzyıllar içinde toplumsal kültür değerlerini mutfağında da yaşatabildiğini göstermiştir.
Hatay yemek kültürününe ait herbir yemek ayrı değere sahiptir. Antakya mutfağında yemekleri kategorize etmek istediğimizde basitçe dört kategori ayırabiliriz. Sebze ağırlıklı yapılan yemekler, bakliyatların kullanıldığı yemekler, sakatatlarla pişen yemekler ve bunların dışında kalan diğer yemekler. Bu yemekler, çeşitli yiyeceklerle beraber servis edilerek, baharatlar kullanılarak lezzet ve besleyici değerleri katlanır.
Antakya mutfağının kendine özgü tatları var. Bunları elde ederken mevsimsel olarak tat değiştirebilen ender mutfaklardandır. Orta Asya’dan Orta Doğu’ya, hatta Roma mutfağına kadar geniş bir coğrafyada görülen yemek tariflerinin aynı malzeme ile Hatay mutfağında yapılmış olması, Hatay mutfağının gücünü gösterir.
Arap tavası Hatay’a özel ancak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da sıkça yapılan yemekler arasındadır. Her yörede farklı farklı yapılışları görülen Arap Tava’nın orijinal olanı güveçte orta yağlı, çok inceltilmeyen kıymanın fırına sürülerek yapılan şeklidir. Bu kebabın eti kesinlikle makineden geçmez. Et zırhla inceltilir. Tamamı koyun etinden seçilir ve içinde % 10 - 20 oranında kuyruk yağı kullanılır. Koyunun göğüs ve kol kısmından alınarak hazırlanılır. Hatay usulü Arap Tava’nın en belirgin özelliği acı olmasıdır. Acıyı seviyorsanız bol acılı olarak veya yeşil sivri biberi tercih edebilirsiniz. Pişirme işi sonunda maydanozla servis edilir.